كسى كه قدرت بر ايستادن و نشستن ندارد
بايد دراز كشيده و در حال نماز به پهلوى راست طورى بخوابد كه جلوى بدن او (و صورت او) رو به قبله باشد و در صورتى كه نتواند به پهلوى راستش بخوابد ، به پهلوى چپ بخوابد و باز صورتش رو به قبله باشد و اگر نتوانست بر دو طرف بخوابد بر پشت خوابيده و كف پاهايش را رو به طرف قبله نمايد و بنابر احتياط واجب بايد با سرش در حدّ امكان براى ركوع و سجود اشاره كند ( سرش را پائين آورد ) و احتياط واجب اين است كه براى سجده سرش را براى اشاره پائينتر از اشاره براى ركوع بياورد و در صورتى كه نتواند با سرش اشاره كند بايد با چشمانش اشاره كند .
كسى كه قدرت بر ركوع ندارد
ركوع شرعى آن است كه در هر ركعت بعد از قرائت بايد به اندازهاى خم شود كه سر انگشتها به زانو برسد و احوط آن است كه بتواند دست را به زانو بگذارد .
ركوع عرفى آن است كه مقدارى خم شود تا در عرف بگويند ركوع نموده ولو به اندازه ركوع شرعى خم نشده است .
هرگاه نمازگذار نتواند به اندازه ركوع شرعى خم شود بايد به چيزى تكيه دهد و ركوع شرعى را به جا آورد ، و اگر موقعى هم كه تكيه داده نتواند ركوع شرعى را به جا آورد، در صورتى كه متمكّن از ركوع عرفى است ، بنابر احتياط واجب بايد ركوع عرفى را به جا آورد ، و با سر خود هم در حال قيام اشاره به ركوع بنمايد .
كسى كه قدرت بر سجده كامل ندارد
و اگر چيز بلندى نباشد كه مهر يا چيز ديگرى كه سجده بر آن صحيح است روى آن بگذارد ، لازم است كه مهر يا چيز ديگر را با دست بلند كرده و بر آن سجده نمايد ، و در صورتى كه خودش نتواند ، ديگرى بلند كند و او بر آن سجده نمايد .
نماز روى صندلى
ولى چنانچه قدرت ندارد بر ميزى كه سطح آن به اين مقدار پايين است سجده نمايد بلكه فقط مىتواند بر روى ميزى سجده نمايد كه سطح آن مثلاً روبروى سينه اوست به علت مريضى يا درد كمر و ... در اين صورت بنابر احتياط واجب يك بار نماز را به همين كيفيت بخواند و يك بار نماز را با سجده به اشاره سر بخواند ، و چنانچه براى سجده حتى در اين حد سطحى كه مثلاً روبروى سينه قرار دهد و بر آن سجده كند هم قدرت ندارد و فقط مىتواند نماز با سجده با اشاره به جا آورد بايد نمازش را با سجده به اشاره به جا آورد .
كسى كه قدرت بر قرائت و حرف زدن ندارد
اكتفاء به يك سبحان اللَّه براى مريض
روزه گرفتن در صورتى كه دكتر نهى كند
خوف ضرر در موردى كه دكتر بگويد ضرر ندارد
روزه زن حامله
روزه زنى كه بچه شير مىدهد
روزه گرفتن در صورت بيمارى معده
جواب ) روزه بر شما در صورتى كه از گفته دكتر اطمينان پيدا مىكنيد و يا ترس ضرر مهم داشته باشيد كه منشاء اين ترس عقلائى باشد ، واجب نيست و گناهى بر شما نمىباشد و نزد خداوند متعال معذوريد .
روزه مريض كليوى
جواب) در فرض مذكور كه از روى ضرورت لازم است آب بياشامد ، بايد بنابر احتياط واجب از آشاميدن آب بيش از حدّ ضرورت و از ساير مفطرات اجتناب كند ولى روزه او صحيح نيست و اگر خوب شد بايد روزههاى خود را قضا كند .
تزريق آمپول و سرم براى روزه دار
جواب ) تزريق آمپولى كه به جاى دوا به كار مىرود يا عضو را بى حس مىكند ، اشكال ندارد و همچنين آمپول كه به جاى آب وغذا به كار مىرود نيز مانعى ندارد ولى احتياط مستحب آن است كه از استعمال آمپولى كه به جاى آب و غذا به كار مىرود خوددارى كند ، ولى در سرم احتياط واجب اين است كه از آن اجتناب نمايد و در صورتى كه ضرورتى براى استعمال آن باشد ، بايد بنابر احتياط واجب روزه را گرفته و بعداً آن را قضا نمايد .
استفاده از اسپرى براى روزه دار
جواب ) استفاده از اسپرى در صورتى كه هنگام استعمال به صورت مايع در آمده و به حلق برسد، موجب بطلان روزه است ولى در صورتى كه به صورت مايع در نيايد، موجب بطلان روزه نيست و روزه او صحيح است.
حدود شرعى حجاب بانوان
زن بايد موى و بدن خود را از نامحرم بپوشاند و پوشاندن روى پا هم واجب است ، مگر اين كه ضرورتى پيش بيايد مثل اين كه پزشك متخصص و حاذق از بانوان در دسترس نباشد و براى معالجه مجبور باشد سراغ نامحرم برود . در اين صورت فقط نسبت به موضعى كه محتاج به معاينه است اشكالى ندارد .
اما پوشاندن صورت و دستها تا مچ در صورتى كه نامحرم به ريبه نظر نكند ، واجب نيست و در صورت نظر نامحرم تفصيلى در مسأله وجود دارد كه به رساله توضيح المسائل رجوع شود .
خوردن چيزى كه براى انسان ضررمهمى دارد
جواب ) خوردن و آشاميدن چيزى كه براى انسان ضرر مهمى دارد حرام است .
خوردن شربتهاى خوراكى كه از روغن ماهى گرفته شده
جواب ) در صورتى كه از بلاد كفّار وارد شده اگر احراز نكرده باشيم كه شخص كافر آن را به نحو صحيح تذكيه نموده يعنى آن را زنده از آب گرفته و يا در تور ، در آب مرده باشد حرام است . ولى اگر تذكيه آن را توسط كافر احراز كرده باشيم ولىنمى دانيم آن ماهى فَلس داشته يا نه بنابر احتياط واجب جايز نيست .
حكم سقط جنين
ديه سقط جنين
كسى كه ديه سقط جنين بر اوست
كسىكه ديه سقط جنين بهاو دادهمىشود
رحم اجارهاى
جواب ) قرار دادن نطفه ( منى ) مرد اجنبى در رحم غيرزوجه (زن) او جايز نيست ولو توسط شوهر خودش تلقيح واقع شود . ولى اگر عصياناً اين عمل انجام شود زنى كه اين بچه از او متولد شده مادر اين فرزند و صاحب نطفه شرعاً پدر او حساب مىشود و همه احكام نسب بين آنها جارى است .
تلقيح اسپرم و تخمك در آزمايشگاه و انتقال به رحم صاحب تخمك
جواب ) اگر اسپرم شوهر با تخمك همسر او تلقيح شود و به رحم خود همسر منتقل گردد در صورتى كه متوقف بر انجام كار حرامى نباشد ( مثل نگاه كردن به موضع مخصوص بدن ) جايز است ولى اگر اسپرم شوهر با تخمك زن ديگرى تلقيح شود و به رحم همسر آن مرد منتقل شود حرام است اگر چه احكام اولاد جارى است .
بستن لوله
جواب ) در صورتى كه موجب عقيم شدن دائمى شود جايز نيست ، ودر غير اين صورت اگر مستلزم عمل حرامى نباشد ( مثل نگاه به مواضع مخصوص بدن ) و ضرر معتنى بِهْ ( ضرر مهم ) نداشته باشد مانعى ندارد .