كسى كه چند غسل بر او واجب است
مسأله ۳۹۵ ـ كسى كه چند غسل بر او واجب است ، مى تواند آنها را جدا جدا انجام دهد ، ولى بعد از غسل اوّل براى بقيّه نيّت وجوب نكند ، و همچنين مى تواند به نيّت همه آنها يك غسل به جا آورد ، بلكه اگر يك غسل معيّن از آنها را قصد كند ، از بقيّه كفايت مى نمايد.
كسى كه بر بدن او آيه قرآن يا اسم خداوند نوشته شده
مسأله ۳۹۶ ـ اگر بر جايى از بدن آيه قرآن يا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد ، چنانچه بخواهد غسل ترتيبى به جا آورد بايد آب را طورى به بدن برساند كه مسّ آن نوشته نشود ، و همچنين است اگر بخواهد وضوى ترتيبى بگيرد و بر بعض اعضاى وضو آيه قرآن باشد ، و همچنين بنابر احتياط واجب اگر اسم خداوند متعال باشد ، و در غسل و وضو مراعات احتياط نسبت به اسماء انبيا و ائمّه و حضرت زهرا (عليهم السلام)مستحبّ است.
وضو براى كسى كه غسل واجب يا مستحب انجام داده
مسأله ۳۹۷ ـ كسى كه غسل جنابت كرده ، نبايد براى نماز وضو بگيرد ، بلكه با غسلهاى ديگر واجب غير از غسل استحاضه متوسّطه و با غسلهاى مستحبّ كه در مسأله «۶۵۰» مى آيد ، نيز مى تواند بدون وضو نماز بخواند ، اگر چه احتياط مستحبّ آن است كه وضو هم بگيرد.
تعریف مستحاضه
يكى از خونهايى كه از زن خارج مى شود خون استحاضه است ، و زن را در موقع ديدن خون استحاضه ، مستحاضه مى گويند.
صفات خون استحاضه
مسأله ۳۹۸ ـ خون استحاضه در بيشتر اوقات زرد رنگ و سرد است و بدون فشار و سوزش بيرون مى آيد و غليظ هم نيست ، ولى ممكن است گاهى سياه يا سرخ و گرم و غليظ باشد و با فشار و سوزش بيرون آيد.
اقسام استحاضه
مسأله ۳۹۹ ـ استحاضه سه قسم است: قليله و متوسطه و كثيره.
استحاضه قليله آن است كه خون فقط روى پنبه اى را كه زن با خود بر مى دارد آلوده كند و در آن فرو نرود.
استحاضه متوسطه آن است كه خون در پنبه فرو رود اگر چه در يك گوشه آن باشد ، ولى از پنبه به دستمال و مانند آن كه معمولا زنها براى جلوگيرى از خون مى بندند نرسد.
استحاضه كثيره آن است كه خون پنبه را فرا گرفته و به دستمال برسد.
وظيفه زن در استحاضه قليله
مسأله ۴۰۰ ـ در استحاضه قليله بايد زن براى هر نماز يك وضو بگيرد ، و بنابر احتياط واجب پنبه را عوض كند ، و بايد ظاهر فرج را اگر خون به آن رسيده آب بكشد.
وظيفه زن در استحاضه متوسطه
مسأله ۴۰۱ ـ در استحاضه متوسّطه بايد زن براى هر نماز صبح غسل كند و تا صبح ديگر براى نمازهاى خود ، كارهاى استحاضه قليله را كه در مسأله پيش گذشت انجام دهد ، و هرگاه اين حالت قبل از نماز ديگر برايش پيش آيد براى آن نماز غسل كند و تا صبح ديگر براى نمازهاى خود ، كارهاى استحاضه قليله را انجام دهد.
و اگر عمداً يا از روى فراموشى قبل از نمازى كه بايد غسل نمايد غسل نكند ، قبل از نماز بعد غسل نمايد ، چه آن كه خون بيايد يا قطع شده باشد.
وظيفه زن در استحاضه كثيره
مسأله ۴۰۲ ـ در استحاضه كثيره علاوه بر آنچه كه در استحاضه متوسطه در مسأله قبل گذشت ، بايد براى هر نماز ـ بنابر احتياط واجب ـ دستمال را عوض كند يا آب بكشد ، و لازم است يك غسل براى نماز ظهر و عصر و يكى براى نماز مغرب و عشاء به جا آورد ، و بين نماز ظهر و عصر و همچنين مغرب و عشاء فاصله نيندازد ، و اگر فاصله انداخت بايد براى نماز دوم ـ چه عصر باشد و چه عشاء ـ دوباره غسل كند ، و در استحاضه كثيره غسل از وضو كفايت مى كند.
خون استحاضه پيش از وقت نماز
مسأله ۴۰۳ ـ اگر خون استحاضه پيش از وقت نماز هم بيايد ، چنانچه زن براى آن خون وضو يا غسل به جا نياورده باشد ، بايد در موقع نماز وضو يا غسل به جا آورد اگر چه در آن موقع مستحاضه نباشد.
وضو در مستحاضه متوسطه و كثيره
مسأله ۴۰۴ ـ مستحاضه متوسطه كه بايد وضو بگيرد و غسل كند ، هر كدام را اوّل به جا آورد صحيح است ، ولى بهتر آن است كه اوّل وضو بگيرد.
و امّا مستحاضه كثيره اگر بخواهد وضو بگيرد ، بايد قبل از غسل وضو بگيرد.
انتقال استحاضه قليله به متوسطه بعد از نماز
مسأله ۴۰۵ ـ اگر استحاضه قليله زن بعد از نماز صبح متوسطه شود ، بايد براى نماز ظهر و عصر غسل كند ، و اگر بعد از نماز ظهر و عصر متوسطه شود ، بايد براى نماز مغرب و عشاء غسل نمايد.
انتقال استحاضه قليله يا متوسطه به كثيره بعد از نماز
مسأله ۴۰۶ ـ اگر استحاضه قليله يا متوسطه زن بعد از نماز صبح كثيره شود ، بايد براى نماز ظهر و عصر يك غسل ، و براى نماز مغرب و عشاء غسل ديگرى به جا آورد ، و اگر بعد از نماز ظهر و عصر كثيره شود ، بايد براى نماز مغرب و عشاء غسل نمايد.
غسل استحاضه پيش از وقت نماز
مسأله ۴۰۷ ـ مستحاضه كثيره يا متوسطه در صورتى كه تا داخل شدن وقت نماز بر آن حالت باقى باشد ، اگر پيش از داخل شدن وقت نماز براى نماز غسل كند ، غسل او باطل است ، ولى نزديك اذان صبح جايز است به قصد رجاء غسل نمايد و نماز شب را بخواند ، و بنابر احتياط بعد از طلوع فجر براى نماز صبح بايد غسل را اعاده كند.
وظيفه زن مستحاضه براى هر نمازى غير از نماز يوميه
مسأله ۴۰۸ ـ زن مستحاضه براى هر نمازى ـ غير از نماز يوميّه كه حكم آن گذشت ـ چه واجب باشد چه مستحبّ ، و همچنين اگر بخواهد نماز يوميّه اى را كه خوانده احتياطاً دوباره بخواند ، يا بخواهد نمازى را كه تنها خوانده است دوباره با جماعت بخواند ، بايد تمام كارهايى را كه براى استحاضه ذكر شد انجام دهد ، و مستحاضه كثيره بنابر احتياط وضو هم بگيرد ، و اگر آن نماز را در وقت فريضه يوميّه اى كه براى آن غسل كرده بجا آورد ، بنابر احتياط واجب دوباره غسل كند ، امّا براى خواندن نماز احتياط و سجده و تشهّد فراموش شده و دو سجده سهوى كه براى تشهّد فراموش شده بايد به جا آورد ، در صورتى كه آنها را بعد از نماز فوراً انجام دهد واجب نيست كارهاى استحاضه را انجام دهد ، و براى سجده سهو نماز ، انجام كارهاى استحاضه لازم نيست.
وظيفه زن مستحاضه بعد از آنكه خونش قطع شد
مسأله ۴۰۹ ـ زن مستحاضه بعد از آن كه خونش قطع شد ، فقط براى نماز اوّلى كه مى خواند بايد كارهاى استحاضه را انجام دهد ، و براى نمازهاى بعد لازم نيست.
خانمی که نداند استحاضه او چه قسم است
مسأله ۴۱۰ ـ اگر زن نداند استحاضه او چه قسم است ، موقعى كه مى خواهد نماز بخواند يا بايد بر وفق احتياط عمل كند و يا اين كه خود را وارسى نمايد ، مثلا مقدارى پنبه داخل فرج نمايد و كمى صبر كند و بيرون آورد ، و بعد از آن كه فهميد استحاضه او كدام يك از آن سه قسم است ، كارهايى را كه براى آن قسم دستور داده شده انجام دهد ، ولى اگر بداند تا وقتى كه مى خواهد نماز بخواند استحاضه او تغيير نمى كند ، پيش از داخل شدن وقت هم مى تواند خود را وارسى نمايد.
خانمی که پيش از آنكه خود را وارسى كند مشغول نماز شود
مسأله ۴۱۱ ـ زن مستحاضه اگر پيش از آن كه خود را وارسى كند مشغول نماز شود ، چنانچه قصد قربت داشته و به وظيفه خود عمل كرده ـ مثلا استحاضه اش قليله بوده و به وظيفه استحاضه قليله عمل نموده ـ نماز او صحيح است ، و اگر قصد قربت نداشته يا عمل او مطابق وظيفه اش نبوده ـ مثل آن كه استحاضه او متوسطه بوده و به وظيفه قليله رفتار كرده ـ نماز او باطل است.
مستحاضهای که نتواند خود را وارسى نمايد
مسأله ۴۱۲ ـ زن مستحاضه اگر نتواند خود را وارسى نمايد و نداند استحاضه او از چه قسم است ، احتياط واجب آن است كه وظيفه بيشتر را انجام دهد تا يقين كند كه به تكليف خود عمل كرده است ، مثلا اگر نمى داند استحاضه او قليله است يا متوسطه كارهاى استحاضه متوسطه را انجام دهد ، و اگر نمى داند متوسطه است يا كثيره كارهاى استحاضه كثيره را انجام دهد و براى هر نماز وضو هم بگيرد ، ولى اگر بداند سابقاً كدام يك از سه قسم بوده بايد به وظيفه همان قسم رفتار نمايد.
خون استحاضهای که در اول ظهورش در باطن باشد و بيرون نيايد
مسأله ۴۱۳ ـ اگر خون استحاضه در اوّل ظهورش در باطن باشد و بيرون نيايد وضو يا غسلى را كه زن داشته باطل نمى كند ، و اگر بيرون بيايد ـ هر چند كم باشد ـ وضو و غسل را باطل مى كند.
مستحاضهای که بعد از نماز خود را وارسى كند و خون نبيند
مسأله ۴۱۴ ـ زن مستحاضه ا گر بعد از نماز خود را وارسى كند و خون نبيند ، اگر چه بداند دوباره خون مى آيد با وضويى كه دارد مى تواند نماز بخواند.
مستحاضهای که بداند از وقت وضو يا غسل خونى از او بيرون نيامده
مسأله ۴۱۵ ـ زن مستحاضه اگر بداند از وقتى كه مشغول وضو يا غسل شده ، خونى از او بيرون نيامده مى تواند خواندن نماز را تا وقتى كه مى داند بر اين حال باقى است تأخير بيندازد.
مستحاضهای که بداند پيش از گذشتن وقت نماز پاك مىشود يا نماز بند مىآيد
مسأله ۴۱۶ ـ اگر مستحاضه بداند كه پيش از گذشتن وقت نماز بكلّى پاك مى شود ، يا به اندازه خواندن نماز خون بند مى آيد ، بايد صبر كند و نماز را در وقتى كه پاك است بخواند.
اگر بعد از وضو و غسل، خون در ظاهر قطع شود و بداندبکلی پاک می شود
مسأله ۴۱۷ ـ اگر بعد از وضو و غسل خون در ظاهر قطع شود ، و مستحاضه بداند كه اگر نماز را تأخير بيندازد به مقدارى كه وضو و غسل و نماز را به جا آورد بكلّى پاك مى شود ، بايد نماز را تأخير بيندازد و موقعى كه بكلّى پاك شد دوباره وضو و غسل را به جا آورد و نماز را بخواند ، و اگر وقت نماز تنگ شد ، لازم نيست وضو و غسل را دوباره به جا آورد ، بلكه بنابر احتياط واجب به جهت غسل و همچنين به جهت وضو تيمّم بنمايد و نماز بخواند.
مستحاضه كثيره و متوسطه وقتى بكلى از خون پاك شد
مسأله ۴۱۸ ـ مستحاضه كثيره و متوسطه وقتى كه به كلّى از خون پاك شد بايد غسل كند ، ولى اگر بداند از وقتى كه براى نماز پيش مشغول غسل شده ، ديگر خون نيامده و به كلّى پاك شده ، لازم نيست دوباره غسل نمايد.
نماز مستحاضه بعد از انجام وظيفه خود
مسأله ۴۱۹ ـ مستحاضه قليله و متوسطه و كثيره بعد از انجام وظيفه ، بايد نماز را تأخير نيندازند ، مگر در موردى كه در مسأله «۴۱۵» گذشت ، ولى گفتن اذان و اقامه قبل از نماز اشكال ندارد ، و در نماز هم مى تواند كارهاى مستحبّ مثل قنوت و غير آن را به جا آورد ، و احتياط مستحبّ آن است كه اگر به مقدار اجزاى واجب نماز پاك است ، مستحبات را ترك كند.
فاصله انداختن مستحاضه انجام بین وظيفه خود تا انجام نماز
مسأله ۴۲۰ ـ زن مستحاضه اگر بين وظيفه اى كه دارد ـ از وضو يا غسل ـ و نماز فاصله بيندازد ، بايد مطابق وظيفه اش دوباره وضو گرفته يا غسل كند و بلافاصله مشغول نماز شود ، مگر آن كه بداند بر حالتى است كه در مسأله «۴۱۵» گذشت.
استمرار خون استحاضه تا انجام نماز
مسأله ۴۲۱ ـ اگر خون استحاضه زن جريان دارد و قطع نمى شود ، چنانچه براى او ضرر ندارد ، بايد بعد از غسل از بيرون آمدن خون جلوگيرى نمايد ، و چنانچه كوتاهى كند و خون بيرون بيايد ، بايد دوباره غسل كند و اگر نماز هم خوانده بايد دوباره بخواند.
استمرار خون استحاضه در موقع غسل یا بین غسل، متوسطه کثیره شود
مسأله ۴۲۲ ـ اگر در موقع غسل خون قطع نشود غسل صحيح است ، ولى اگر در بين غسل ، استحاضه متوسطه كثيره شود ، لازم است غسل را از سر بگيرد.
جلوگیری از خون در تمام روزى كه روزه است
مسأله ۴۲۳ ـ احتياط مستحبّ آن است كه زن مستحاضه در تمام روزى كه روزه است به مقدارى كه مى تواند از بيرون آمدن خون جلوگيرى كند.