وضو و غسل
شك در باطل شدن وضو
شك در گرفتن وضو
كسىكه نمىتواند از خروج بول و غائط جلوگيرى كند
اما حكم وضو:
اگر انسان مرضى دارد كه بول او قطره قطره مىريزد، يا نمىتواند از بيرون آمدن غائط خوددارى كند، چنانچه يقين دارد كه از اوّل وقت نماز تا آخر آن به مقدار وضو گرفتن و نماز خواندن مهلت پيدا مىكند، بايد وضو و نماز را در وقتى كه مهلت پيدا مىكند انجام دهد.
و اگر مهلت او به مقدار كارهاى واجب وضو و نماز است بايد در وقتى كه مهلت دارد فقط كارهاى واجب وضو و نماز را به جا آورد و كارهاى مستحبّ را ترك نمايد.
و اگر به مقدار وضو و نماز مهلت پيدا نمىكند و در بين نماز يك يا چند دفعه بول و غائط از او خارج مىشود، اگر همان نماز را با يك وضو بخواند كفايت مىكند ، و يك وضو براى چندين نماز او كافيست، مگر اين كه مُحدِث به حدث ديگرى گردد، و لازم نيست بعد از وضو فوراً نماز بخواند.
اما حكم طهارت بدن و لباس:
كسى كه بول او قطره قطره مىريزد، بايد براى نماز به وسيله كيسهاى كه در آن پنبه يا چيز ديگرى است كه از رسيدن بول به جاهاى ديگر جلوگيرى مىكند خود را حفظ نمايد، و احتياط واجب* آن است كه پيش از هر نماز مخرج بول را كه نجس شده آب بكشد ، مگر در صورتى كه موجب حرج باشد ، و در صورتى كه جمع ما بين ظهر و عصر يا مغرب و عشاء مىكند، شستن بين دو نماز لازم نيست.
و نيز كسى كه نمىتواند از بيرون آمدن غائط خوددارى كند، چنانچه ممكن باشد بايد به مقدار نماز از رسيدن غائط به جاهاى ديگر جلوگيرى نمايد، و احتياط واجب* آن است كه براى نماز مخرج غائط را آب بكشد، مگر در صورتى كه موجب حرج باشد.
همچنين كسى كه نمىتواند از بيرون آمدن بول يا غائط خوددارى كند، در صورتى كه ممكن باشد و موجب حرج نباشد بايد به مقدار نماز از خارج شدن بول يا غائط جلوگيرى نمايد، و در صورتى كه مرض او به آسانى معالجه شود بايد خود را معالجه نمايد.
كسىكه نمىتواند به تنهائى وضو بگيرد
البته هركدام از كارهاى وضو را كه مىتواند به تنهايى انجام دهد، نبايد در آن كمك بگيرد.
احكام وضوى جبيرهاى
تعريف جبيره
وضو يا غسل جبيرهاى احكام متعدّدى دارد ، چرا كه محلّ زخم يا شكستگى گاهى باز است و گاهى بسته ، وهمچنين زخم يا شكستگى گاهى در صورت و دستها قرار دارد و گاهى در جلوى سر يا روى پاها .
از طرفى ديگر جبيره گاهى تمام قسمتهاى يكى از اعضاى وضو ( مثل تمام دست ) را در برگرفته و گاهى بعضى از آن را پوشانده ، و همچنين گاهى جبيره به صورت معمول و متعارف است و گاهى بيش از حدّ معمول و متعارف ، لذا هر يك از اين صور احكامى دارد كه به آن اشاره مىشود .
زخم يا شكستگى باز كه آب برايش ضرر ندارد :
زخم يا شكستگى باز روى صورت و دستها كه آب برايش ضرر دارد
زخم يا شكستگى باز جلوى سر يا روى پاها كه آب برايش ضرر دارد
زخم يا شكستگى بسته كه رساندن آب به آن ضرر يا مشقّت ندارد
زخم يا شكستگى بسته كه رساندن آب به آن ضرر يا مشقّت دارد
زخم ياشكستگى بسته كه نجس است و آب كشيدن آن ضرر يا مشقّت دارد
جبيره بر تمام اعضاى وضو
جبيره و پانسمان زخم بيشتر از حدّ معمول
شستن جبيره به جاى مسح آن
جواب ) شستن محل جبيره كفايت از مسح آن نمىنمايد .
مسح كامل جبيره
جواب ) در وضوء جبيرهاى بايد تمام سطح جبيره را مسح نمود مگر در آنچه كه عادتاً مسح آن دشوار است مثل خللى كه در بين نخها قرار دارد .
نماز با وضوء جبيرهاى در اول وقت
جواب ) در فرض مذكور مىتواند اول وقت نماز را بخواند ولى بهتر است كه صبر كند، و چنانچه عذر او برطرف نشد در آخر وقت نماز را با وضوء يا غسل جبيرهاى به جا آورد ، و در صورتى كه اول وقت نماز خواند و تا آخر وقت عذرش بر طرف شد بايد وضو گرفته يا غسل كرده و نماز را اعاده نمايد .
خونريزى عضو هنگام وضو يا غسل
جواب ) طهارت وپاكى هر عضوى از اعضاى وضو و غسل در هنگام شستن همان عضو كافى است و لازم نيست قبل از وضو يا غسل همه اعضاء پاك باشد بنابراين اگر با شستن همان عضو ، خونريزى بند بيايد و محل پاك شود وضو يا غسل صحيح است مگر اينكه خونريزى ادامه داشته باشد و به اندازه شستن آن عضو خون بند نيايد كه در اين صورت اگر وقت نماز باقى است و اميد بند آمدن خون را دارد بهتر است تا آخر وقت صبر كند و بعد از بند آمدن خون زخم وضو بگيرد يا غسل كند ، و چنانچه عذر او برطرف نشد در آخر وقت نماز را با وضو و غسل جبيرهاى به جا آورد ، و در صورتى كه اول وقت با وضو يا غسل جبيرهاى به جا آورد و آخر وقت عذرش برطرف شد بايد وضو گرفته يا غسل كرده ونماز را اعاده نمايد .
مانعى بر اعضاء وضو كه امكان بر طرف شدن آن بدون تراشيدن پوست نيست
جواب ) در فرض سؤال بنابر احتياط واجب بايد هم وضوء جبيرهاى بگيرد و هم تيمّم نمايد .