• سایت رسمی دفتر حضرت آيت الله العظمى وحيد خراسانى

    select your topic

    سر از سجده بر داشتن پیش از امام

    مسأله ۱۴۸۰ ـ اگر اشتباهاً سر بردارد و ببيند امام در سجده است ، بايد به سجده برگردد ، و چنانچه در هر دو سجده اين اتّفاق بيفتد ، براى زياد شدن دو سجده نماز باطل نمى شود.

    کسی که اشتباهاً سر از سجده بردارد و وقتى برگشت به سجدامام نرسد

    مسأله ۱۴۸۱ ـ كسى كه اشتباهاً پيش از امام سر از سجده برداشته ، هرگاه به سجده برگردد و هنوز به سجده نرسيده امام سر بردارد ، نمازش صحيح است ، ولى اگر در هر دو سجده اين اتّفاق بيفتد ، نمازش باطل است.

    شرط چهارم: جاى نمازگزار كوچك و سقف آن كوتاه نباشد

    شرط چهارم: جاى نمازگزار سقفش به اندازه اى كه نتواند در آنجا راست بايستد كوتاه نباشد ، و همچنين به اندازه اى كه جاى ركوع و سجود نداشته باشد ، كوچك نباشد.

    کسی که اشتباهاً سر از ركوع يا سجده بردارد و سهواً برنگردد

    مسأله ۱۴۸۲ ـ اگر اشتباهاً سر از ركوع يا سجده بردارد ، و سهواً يا به خيال اين كه به امام نمى رسد به ركوع يا سجده نرود ، جماعت و نمازش صحيح است.

    کسی که به خيال اينكه سجده اول يا دوم امام است برگردد

    مسأله ۱۴۸۳ ـ اگر سر از سجده بردارد و ببيند امام در سجده است ، چنانچه به خيال اين كه سجده اوّل امام است ، به قصد اين كه با امام سجده كند ، به سجده رود و بفهمد سجده دوم امام بوده ، سجده دوم او حساب مى شود ، و اگر به خيال اين كه سجده دوم امام است به سجده رود و بفهمد سجده اوّل امام بوده ، بايد به قصد اين كه با امام سجده كند تمام كند ، و دوباره با امام به سجده رود ، و در هر دو صورت احتياط مستحبّ آن است كه بعد از تمام كردن نماز به جماعت دوباره هم بخواند.

    نماز در جائى كه نمى‏تواند بايستد يا ركوع و سجود كند

    مسأله ۸۹۳ ـ اگر ناچار شود كه در جايى نماز بخواند كه به كلّى از ايستادن تمكّن ندارد ، بايد نشسته نماز بخواند ، و اگر از ركوع و سجود تمكّن ندارد ، براى آنها با سر اشاره نمايد.

    به رکوع رفتن پيش از امام اگر به مقدارى از قرائت امام مى‏رسد

    مسأله ۱۴۸۴ ـ اگر سهواً پيش از امام به ركوع رود و طورى باشد كه اگر سر بردارد به مقدارى از قرائت امام مى رسد ، چنانچه سر بردارد و با امام به ركوع رود نماز و جماعتش صحيح است ، و اگر عمداً برنگردد ، صحّت نمازش محلّ اشكال است.

    نماز خواندن جلوتر از قبر پيغمبر و ائمه اطهار (عليهم السلام)

    مسأله ۸۹۴ ـ نماز خواندن جلوتر از قبر پيغمبر و ائمّه اطهار(عليهم السلام) در صورتى كه هتك باشد حرام و باطل است ، و همچنين در غير اين صورت بنابر احتياط واجب ، ولى اگر در نماز چيزى مانند ديوار بين او و قبر مطهّر باشد ، اشكال ندارد ، و فاصله شدن صندوق شريف و ضريح و پارچه اى كه روى آن افتاده كافى نيست.

    به رکوع رفتن پيش از امام اگر به چيزى از قرائت امام نمى‏رسد

    مسأله ۱۴۸۵ ـ اگر سهواً پيش از امام به ركوع رود و طورى باشد كه اگر برگردد به چيزى از قرائت امام نمى رسد ، اگر به قصد متابعت امام سر بردارد و با امام به ركوع رود ، جماعت و نمازش صحيح است ، و اگر صبر كند تا امام به او برسد ، نمازش صحيح و جماعتش محلّ اشكال است.

    به سجده رفتن پيش از امام

    مسأله ۱۴۸۶ ـ اگر سهواً پيش از امام به سجده رود و به قصد متابعت امام سر بردارد و با امام به سجده رود ، جماعت و نمازش صحيح است ، و اگر صبر كند تا امام به او برسد نمازش صحيح و جماعتش محلّ اشكال است.

    امام اشتباهاً قنوت يا تشهد بخواند

    مسأله ۱۴۸۷ ـ اگر امام در ركعتى كه قنوت ندارد اشتباهاً قنوت بخواند ، يا در ركعتى كه تشهّد ندارد اشتباهاً مشغول خواندن تشهّد شود ، مأموم نبايد قنوت و تشهّد را بخواند ، ولى نمى تواند پيش از امام به ركوع رود يا پيش از امام قيام كند ، بلكه بايد صبر كند تا قنوت و تشهّد امام تمام شود و بقيّه نماز را با او بخواند.

    شرط پنجم: نجاست ساری نباشد و جاى پيشانى پاك باشد

    مسأله ۸۹۵ ـ شرط پنجم: آن كه مكان نمازگزار اگر نجس هست به طورى تر نباشد كه نجاستى كه موجب بطلان نماز است به بدن يا لباس او برسد ، ولى جايى كه پيشانى را براى سجده بر آن مى گذارد بايد پاك باشد ، و اگر نجس باشد ، در صورتى كه خشك هم باشد نماز باطل است ، و احتياط مستحبّ آن است كه مكان نمازگزار اصلا نجس نباشد.

    نحوه ايستادن مأموم مرد يا زن يا هر دو

    مسأله ۱۴۸۸ ـ بنابر احتياط واجب ، اگر مأموم يك مرد باشد طرف راست امام بايستد ، و اگر يك مرد و يك زن يا يك مرد و چند زن باشند ، مرد طرف راست امام بايستد و بقيّه پشت سر امام ، و اگر چند مرد و يك يا چند زن باشند ، مردها پشت سر امام و زنها پشت سر مردها بايستند ، و اگر يك يا چند زن باشد پشت سر امام بايستد ، و در صورتى كه يك زن باشد ، مستحبّ است پشت سر در طرف راست امام طورى بايستد كه جاى سجده اش محاذى زانو يا قدم امام باشد.

    نحوه ايستادن امام و مأمومی که هر دو زن باشند

    مسأله ۱۴۸۹ ـ اگر امام و مأموم هر دو زن باشند ، احتياط واجب آن است كه همه رديف يكديگر بايستند و امام جلوتر از ديگران نايستد.

    شرط ششم: بين زن و مرد حداقل مقدار يك وجب فاصله باشد

    شرط ششم: بايد بين مرد و زن در حال نماز ، حداقلّ مقدار يك وجب فاصله باشد ، ولى نماز خواندن در فاصله كمتر از ده ذراع در غير شهر مكّه مكروه است.

    اگر زن برابر مرد يا جلوتر بايستد

    مسأله ۸۹۶ ـ اگر زن برابر مرد يا جلوتر در كمتر از فاصله اى كه ذكر شد بايستد و با هم وارد نماز شوند ، بايد نماز را دوباره بخوانند ، و همچنين است بنابر احتياط واجب در صورتى كه يكى زودتر از ديگرى به نماز بايستد.

    نحوه ايستادن امام در صف، و صفات كسانى كه در صف اول مى‏ايستند

    مسأله ۱۴۹۰ ـ مستحبّ است امام در وسط صف بايستد ، و اهل علم و كمال و تقوى در صف اوّل بايستند.

    منظم بودن صفهاى جماعت و افراد يك صف

    مسأله ۱۴۹۱ ـ مستحبّ است صفهاى جماعت منظّم باشد ، و بين كسانى كه در يك صف ايستاده اند فاصله نباشد ، و شانه آنان رديف يكديگر باشد.

    اگر بين مرد و زن ديوار يا پرده فاصله شود

    مسأله ۸۹۷ ـ اگر بين مرد و زن كه برابر هم ايستاده اند، يا زن جلوتر ايستاده و نماز مى خوانند ، ديوار يا پرده يا چيز ديگرى باشد كه يكديگر را نبينند ، نماز هر دو اشكال ندارد ، اگر چه بين آنها كمتر از فاصله اى كه قبلا ذكر شد ، باشد.

    برخواستن مأمومين بعد از گفتن «قد قامت الصلاة»

    مسأله ۱۴۹۲ ـ مستـحب است بعد از گفتـن (قَدْ قامَتِ الصَّلاةُ) مـأمومين برخيزنـد.

    رعایت کردن امام جماعت نسبت به حال مأموم

    مسأله ۱۴۹۳ ـ مستحبّ است امام جماعت حال مأمومى را كه از ديگران ضعيف تر است رعايت كند ، و قنوت و ركوع و سجود را طول ندهد ، مگر بداند همه كسانى كه به او اقتدا كرده اند مايلند.

    امام جماعت در حمد و سوره، و ذكرهايى كه بلند مى‏خواند

    مسأله ۱۴۹۴ ـ مستحبّ است امام جماعت در حمد و سوره و ذكرهايى كه بلند مى خواند ، صداى خود را به قدرى بلند كند كه ديگران بشنوند ، ولى بايد بيش از اندازه صدا را بلند نكند.

    شرط هفتم : جاى پيشانى از جاى سر انگشتان و جاى زانوها بيش از چهار انگشت بسته، پست تر یا بلندتر نباشد

    شرط هفتم: بايد جاى پيشانى نمازگزار از جاى سر انگشتان پاى او و بنابر احتياط واجب از جاى زانوهاى او ، بيش از چهار انگشت بسته پست تر يا بلندتر نباشد ، و تفصيل آن در احكام سجده خواهد آمد.

    امام در ركوع بفهمد كسى مى‏خواهد اقتدا كند

    مسأله ۱۴۹۵ ـ اگر امام در ركوع بفهمد كسى تازه رسيده و مى خواهد اقتدا كند ، مستحبّ است ركوع را دو برابر هميشه طول بدهد و بعد برخيزد ، اگر چه بفهمد كس ديگرى هم براى اقتدا وارد شده است.

    بودن زن و مرد نامحرم در جايى كه كسى در آنجا نيست

    مسأله ۸۹۸ ـ بودن زن و مرد نامحرم در جايى كه كسى در آن جا نيست و كسى هم نمى تواند وارد شود در صورتى كه احتمال وقوع در معصيت را بدهند ، جايز نيست ، و احتياط مستحبّ آن است كه در آن جا نماز نخوانند.

    تنها ايستادن در صف جماعت

    مسأله ۱۴۹۶ ـ اگر در صفهاى جماعت جا باشد ، مكروه است انسان تنها بايستد.

    نماز خواندن در جايى كه تار مى‏زنند و همچنين بودن در آنجا

    مسأله ۸۹۹ ـ نماز خواندن در جايى كه تار مى زنند ، يا مانند آن را استعمال مى كنند باطل نيست ، ولى گوش دادن به آنها حرام است ، و همچنين است بودن در آنجا مگر براى كسى كه بودنش براى جلوگيرى از آن عمل باشد.

    مأموم ذكرهاى نماز را طورى بگويد كه امام بشنود

    مسأله ۱۴۹۷ ـ مكروه است مأموم ذكرهاى نماز را طورى بگويد كه امام بشنود.

    خواندن نماز واجب بر بام خانه كعبه و داخل آن

    مسأله ۹۰۰ ـ خواندن نماز واجب در حال اختيار بر بام خانه كعبه جايز نيست ، و احتياط مستحبّ آن است كه در داخل خانه هم نخواند ، ولى در حال ناچارى اشكال ندارد.

    اقتدا كردن مسافر به كسى كه مسافر نيست و بالعكس

    مسأله ۱۴۹۸ ـ مسافرى كه نماز ظهر و عصر و عشاء را دو ركعت مى خواند ، مكروه است در اين نمازها به كسى كه مسافر نيست اقتدا كند ، و كسى كه مسافر نيست مكروه است در اين نمازها به مسافر اقتدا نمايد.

    در خواست شما با موفقیت ثبت شد

    OK
  • صفحه نخست
  • اخبار
  • صوتی و تصویری
  • بیانات
  • بیانات برگزیده
  • مراسم دفتر
  • درس ها
  • تفسیر قرآن کریم
  • احکام شرعی
  • مسائل شرعی
  • سؤالات شرعی
  • ارسال استفتاء
  • ارشادات
  • نکته ها و حکایت ها
  • رهنمود ها و توصیه ها
  • اعتقادی و اخلاقی
  • آثار و تألیفات
  • کتاب ها
  • اشعار معظم له
  • زندگینامه
  • ارتباط با ما
  • دفتر مرجعیت
  • تماس با ما