تعريف آب جارى
آب جارى آبى است كه از زمين بجوشد و جريان داشته باشد ، مانند آب چشمه و قنات.
ملاقات آب جاری با نجاست
مسأله ۲۹ ـ آب جارى اگر چه كمتر از كرّ باشد ، چنانچه نجاست به آن برسد تا وقتى كه بو يا رنگ يا مزه آن به واسطه نجاست تغيير نكرده پاك است.
تغيير اوصاف قسمتى از آب جارى به واسطه نجاست و حکم بقیه آن
مسأله ۳۰ ـ اگر نجاستى به آب جارى برسد ، مقدارى از آن كه بو يا رنگ يا مزه اش به واسطه نجاست تغيير كرده نجس است ، و طرفى كه متّصل به چشمه است اگر چه كمتر از كرّ باشد پاك است ، و آب هاى طرف ديگر نهر اگر به اندازه كرّ يا به واسطه آبى كه تغيير نكرده به آب طرف چشمه متّصل باشد پاك ، وگرنه نجس است.
آب چشمهاى كه جارى نيست
مسأله ۳۱ ـ آب چشمه اى كه جارى نيست ولى طورى است كه اگر از آن بردارند باز مى جوشد ، حكم آب جارى را دارد ، يعنى اگر نجاست به آن برسد تا وقتى كه بو يا رنگ يا مزه آن به واسطه نجاست تغيير نكرده پاك است.
آب راکد متّصل به آب جارى
مسأله ۳۲ ـ آبى كه كنار نهر ايستاده و متّصل به آب جارى است در صورتى كه به ملاقات نجس بو يا رنگ يا مزه اش تغيير نكند ، نجس نمى شود.
آب چشمه هاى فصلى
مسأله ۳۳ ـ چشمه اى كه مثلا در زمستان مى جوشد و در تابستان از جوشش مى افتد فقط وقتى كه مى جوشد حكم آب جارى را دارد.
آب حوضچه حمّام كه متصل به كرّ است
مسأله ۳۴ ـ آب حوضچه حمّام اگر چه كمتر از كرّ باشد ، چنانچه به خزينه اى كه آب آن به اندازه كرّ است متّصل باشد مثل آب جارى است.
آب لوله هاى حمام و ساختمانها
مسأله ۳۵ ـ آب لوله هاى حمام و عمارات كه از شيرها و دوشها مى ريزد ، اگر متّصل به مخزنى باشد كه آب آن كمتر از كرّ نباشد حكم آب جارى را دارد.
آبى كه به مقدار كرّ نيست ولى روى زمين جارى است
مسأله ۳۶ ـ آبى كه روى زمين جريان دارد ولى از زمين نمى جوشد ، چنانچه كمتر از كرّ باشد و نجاست به آن برسد نجس مى شود ، امّا اگر با فشار جارى باشد و نجاست به پايين آن برسد طرف بالاى آن نجس نمى شود.