تحويل جنس و عوض، بعد از انجام معامله نقدى و مراد از تحويل
مسأله ۲۱۳۲ ـ اگر جنسى را نقد بفروشند ، خريدار و فروشنده بعد از معامله مى توانند جنس و عوض را از يكديگر مطالبه نموده و تحويل بگيرند ، و تحويل اموال چه منقول و چه غير منقول به اين است كه مانع از تصرّف ديگرى را بر طرف كند.
معلوم بودن مدت در معامله نسيه
مسأله ۲۱۳۳ ـ در معامله نسيه بايد مدّت كاملا معلوم باشد ، پس اگر جنسى را بفروشد كه سر خرمن عوض آن را بگيرد ، چون مدّت كاملا معيّن نشده معامله باطل است.
مطالبه عوض از خريدار یا ورثه او، پيش تمام شدن مدت
مسأله ۲۱۳۴ ـ اگر جنسى را نسيه بفروشد ، پيش از تمام شدن مدّتى كه قرار گذاشته اند ، نمى تواند عوض آن را از خريدار مطالبه نمايد ، ولى اگر خريدار بميرد و از خودش مال داشته باشد ، فروشنده مى تواند پيش از تمام شدن مدّت ، طلبى را كه دارد از ورثه او مطالبه نمايد.
مطالبه عوض از خريدار، بعد از تمام شدن مدت و ناتوانى از پرداخت
مسأله ۲۱۳۵ ـ اگر جنسى را نسيه بفروشد ، بعد از تمام شدن مدّتى كه قرار گذاشته اند ، مى تواند عوض آن را از خريدار مطالبه نمايد ، ولى اگر خريدار نتواند بپردازد ، بايد او را مهلت دهد ، يا معامله را فسخ كند ، و در صورتى كه آن جنس موجود است پس بگيرد.
نگفتن قيمت به خریدار یا مثلاً تومانی یک ریال گرانتر حساب کردن
مسأله ۲۱۳۶ ـ اگر به كسى كه قيمت جنس را نمى داند ، نسيه بدهد و قيمت آن را به او نگويد ، معامله باطل است ، ولى اگر به كسى كه قيمت نقدى جنس را مى داند ، نسيه بدهد و گرانتر حساب كند ، مثلا بگويد: جنسى را كه به تو نسيه مى دهم ، تومانى يك ريال از قيمتى كه نقد مى فروشم گرانتر حساب مى كنم ، و او قبول كند اشكال ندارد.
در نسيه به خريدارى بگويد اين مقدار را نقداً بده بقيه را گذشتم
مسأله ۲۱۳۷ ـ كسى كه جنسى را نسيه فروخته و براى گرفتن ثمن آن مدّتى قرار داده ، اگر مثلا بعد از گذشتن نصف مدّت به خريدار بگويد: اين مقدار از ثمن را نقد بده و بقيّه را به تو واگذار مى كنم ، اشكال ندارد.